WK Wielrennen 1929 in Zürich: George Ronsse verlengt zijn titel!

  

Op zaterdag 17 augustus 1929 vonden de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg plaats in Zürich, met een totale afstand van 200 km. Zowel bij de professionele renners als bij de amateurs werd de race uiteindelijk in een sprint beslist. Georges Ronsse, de Belgische profrenner, verdedigde zijn titel met succes in Zürich, precies twaalf maanden nadat hij in Boedapest wereldkampioen was geworden. Hij zette opnieuw een uitstekend seizoen neer, nadat hij eerder dat jaar al de overwinning behaalde in Bordeaux-Parijs.

In aanloop naar de wedstrijd lag de focus van velen op de Italiaanse renners, die hun hoop hadden gevestigd op ‘campionissimo’ Alfredo Binda. Binda had al twee wereldtitels, was viermaal Italiaans kampioen en had de Ronde van Italië vier keer gewonnen, wat hoge verwachtingen wekte voor Zürich.

Zoals al werd vermoed, viel Binda aan tijdens de laatste klim. Alleen Ronsse kon zijn wiel bijhouden. Na het beseffen dat hij Ronsse niet kon afschudden, verminderde Binda het tempo. Hierdoor konden de andere Belg, Jef Dervaes, winnaar van de Ronde van Vlaanderen, en de Luxemburger Nicolas Frantz weer bij de kopgroep aansluiten. In de uiteindelijke sprint ondervond Ronsse geen enkele moeite om zijn tegenstanders te verslaan en kwam als eerste over de finish. Frantz eindigde als tweede, terwijl Binda, die zichtbaar teleurgesteld was, als derde over de streep kwam.

Tijdens de wedstrijd kreeg de Zwitserse hoop Heiri Suter te maken met een lekke band in het laatste deel van de race. Heiri Suter won in 1923 zowel de Ronde van Vlaanderen als Paris-Roubaix. Ondanks de hulp van zijn landgenoten Ernst Hofer en Albert Meier slaagde hij er niet in om de kopgroep bij te halen. Hij finishte uiteindelijk als twaalfde, met een achterstand van meer dan tien minuten op de winnaar. Het deelnemersveld bestond uit zestien professionele renners.
Verwante posts