George Ronsse

  

Georges Ronsse, voluit Gregorius Maria Julius Ronsse, werd geboren op 4 maart 1906 in Antwerpen en overleed op 4 juli 1969 in Berchem. Hij was een bekende Belgische wielrenner met een professionele carrière die liep van 1926 tot 1938.

Ronsse blonk vooral uit in het wereldkampioenschap op de weg, waar hij twee opeenvolgende keren als winnaar uit de bus kwam. Daarnaast behaalde hij ook diverse overwinningen in gerenommeerde wielerklassiekers, waaronder Bordeaux-Parijs, Luik-Bastenaken-Luik en Parijs-Roubaix. Een opmerkelijke prestatie was zijn zege in Luik-Bastenaken-Luik in 1925, toen hij slechts 19 jaar en 102 dagen oud was. Hierdoor blijft hij tot op heden de op een na jongste winnaar van een WorldTour-wedstrijd, enkel overtroffen door Victor Fastré.

Hoewel Ronsse voornamelijk bekendstond als wegrenner, veroverde hij tevens tweemaal de Belgische titel in het veldrijden. Bovendien was hij driemaal nationaal kampioen bij de derny’s op de piste, een discipline waarin hij twee keer brons veroverde op het Wereldkampioenschap (in 1935 en 1936).

George RonsseVerwante posts