Benoni Beheyt
In de gemeente De Pinte ontluikte het wielertalent van Benoni Beheyt al op jonge leeftijd. Zijn veelbelovende carrière begon met glans, waarbij hij enkele prachtige overwinningen behaalde. In 1960 schitterde hij op het wereldtoneel, vertegenwoordigende België op de Olympische Spelen, waar hij zevende werd in de wegrit en 18e in de ploegentijdrit. Het was slechts het begin van een opmerkelijke reis.
In 1962, nauwelijks een jaar na zijn professionele debuut, zegevierde Beheyt al in verschillende wedstrijden. Het jaar 1963 markeerde een keerpunt in zijn carrière toen hij de overwinning behaalde in prestigieuze races zoals Gent-Wevelgem en de GP Fourmies. Tijdens deze periode vond Beheyt ook liefde en trouwde met Annie Desmet, de dochter van Gerard Desmet. Deze verbintenis leidde hem naar Roeselare en bracht hem in de familiekring van wielrenner Gilbert Desmet. Samen met Gilbert maakte Beheyt deel uit van het Wiel’s-Groene Leeuw-team tussen 1963 en 1965.
Het jaar 1963 was ook het jaar waarin Beheyt en Desmet deel uitmaakten van de Belgische nationale ploeg in de hoop een derde wereldtitel voor Rik Van Looy te verzekeren. Opmerkelijk genoeg reden Beheyt en Desmet voor andere merkenteams dan Van Looy. Tijdens de eindsprint ontstonden er echter onenigheden. Desmet brak de overeenkomsten binnen de Belgische ploeg, gevolgd door Beheyt die voor eigen succes reed en Van Looy versloeg. Het was een overwinning die echter overschaduwd werd door de controverse. Van Looy en zijn aanhangers stonden Beheyt vijandig tegenover.
Het jaar 1964 bracht enige verlichting voor Beheyt. Als wereldkampioen won hij een etappe in de Ronde van Frankrijk en schreef hij de Ronde van België op zijn naam. Ondanks deze successen werd zijn carrière geplaagd door de nasleep van de wereldtitel en voortdurende blessures. In 1968 besloot Beheyt zijn wielercarrière te beëindigen en nam hij de fietsenhandel van zijn schoonouders in Roeselare over. Bovendien werd hij in 1974 wedstrijdmotard voor de KBWB, een rol die hij 32 jaar zou vervullen.
De wielergeschiedenis van de familie Beheyt zette zich voort met schoonzoon Kurt Van Keirsbulck, die een korte, maar indrukwekkende carrière had als wielrenner en onder andere de Ronde van Vlaanderen voor junioren won. Zelfs kleinzoon Guillaume Van Keirsbulck volgde in de voetsporen van zijn voorouders als professioneel wielrenner. Ook kleinzoon Cériel Desal zette zijn wielerverhaal voort bij de beloften.
In 2013, tijdens de verkiezing van ‘Het talent van Roeselare’ of de grootste Roeselarenaar, eindigde Benoni Beheyt op de 16e plaats. Als een Roeselaarse wereldkampioen wordt zijn foto nu vereerd naast die van andere wielergrootheden zoals Patrick Sercu, Jean-Pierre Monseré en Freddy Maertens in de Zaal der Wereldkampioenen van het plaatselijke wielermuseum KOERS. Benoni Beheyt’s nalatenschap in de wielersport blijft levendig en inspirerend.