Guido Reybrouck

  

Guido Reybrouck is een voormalig Belgisch wielrenner. Guido wordt op kerstdag 1941 geboren in Brugge. Reybrouck wordt in 1964 beroepsrenner. Als renner behaalt hij enkele mooie zeges. Zo wint hij naast Paris-Tours en Kuurne-Brussel-Kuurne ook de Amstel Gold Race. Gedurende zijn carrière als prof sprokkelde hij enkele mooie overwinningen, waaronder Parijs-Tours, Kuurne-Brussel-Kuurne en de Amstel Gold Race. Verder wint hij ritten in de drie grote rondes. Wordt Belgisch kampioen op de weg. Guido Reybrouck rijdt ook toptien in Milaan-Sanremo, De Ronde van Vlaanderen, Paris Roubaix, Omloop Het Volk, E3 Prijs Harelbeke en het WK op de weg. De dichtste ereplaats behaalt hij in de Ronde van Vlaanderen van 1968. Het jaar waarin Walter Godefroot Vlaanderens Mooiste wint. In 1973 hangt Guido Reybrouck zijn fiets aan de haak. Na zijn carrière als renner, neemt hij ook even plaats achter het stuur. Zo is hij in 1987 ploegleider van de wielerploeg ADR.

De overwinning met misschien wel het strafste verhaal is deze van de Amstel Gold Race in 1969. Reybrouck gaat in aanloop van de Amstel Gold Race in de auto het parcours verkennen met zijn ploegmaat bij Faema, Bernard Van De Kerckhove. Die laatste heeft helemaal geen zin om te starten. Tijdens hun verkenning krijgen ze dan ook nog eens een bekeuring voor overdreven snelheid. Met een moraal dat onder het vriespunt zit, verschijnen beide heren nog geen vijf minuten voor het vertrek aan de start in Helmond. Tot grote woede van Eddy Merckx. 

Guido Reybrouck blijft lange tijd hangen aan de staart van het peloton. Op zoek naar een goede reden om op te geven. Het was bitterkoud. Op een bepaald ogenblik begon het zelfs te sneeuwen. Reybrouck nam zich voor dat in geval er iemand voor hem valt, hij zich ook zou laten vallen. En zo gebeurde.
Waarop ‘Lomme’ Driessens bij hem kwam en zijn misprijzen niet onder stoelen of banken stak. Hij beval Reybrouck om terug aan te sluiten in het peloton waar Merckx, die hij in de steek had gelaten, ook nog rondreed.

Guido sluit terug aan, waar Merckx hem begroet met de woorden: “Tiens, je bent er nog? En wat als jij nu eens aanviel?” Hem in de aanval sturen op vijftig kilometer van de aankomst, pure kamikaze, zo leek het wel. Maar Reybrouck geraakte weg in een ontsnapping met Jos Huysmans. Aan de meet klopt Reybrouck hem.
Verwante posts