Jean Rossius

  

Jean Rossius is een voormalige Belgische wielrenner. Geboren op 27 december 1890 in Cerexhe-Heuseux, deelgemeente van Soumagne ten oosten van de stad Luik.  

Jean Rossius wint vijf etappes in de Tour de France. Waaronder de negende etappe in de Ronde van Frankrijk van 1914. Op de Franse Nationale Feestdag. De dag waarop Odiel Defraeye zijn zesentwintigste verjaardag viert.

Het is een bloedhete quatorze juilliet. In die bakovern is het zoeken naar een beetje afkoeling. Na tien kilometer vindt het peloton deze in de zee. Negenzestig renners plonsend in het water. Eens terug op de fiets muist de Fransman Maurice Brocco er vanonder. Maar de heuvel La Turbie vlak boven Monaco, is voor Brocco teveel van het goede. Met de fiets aan de hand, wandelt hij omhoog. Drie renners halen hem in. Als eerste, de Belg Jean Rossius. Hij wint de etappe. In Nice heeft hij een voorsprong van ruim zeven minuten op het duo Thys – Pelissier. De eerste en tweede uit het klassement gunnen elkaar geen meter, laat staan de etappewinst. Rossius komt met deze ritwinst op de derde plaats  in het klassement. Brocco komt die dag een uur na Rossius als twintigste over de finish.

Net na de Groote Oorlog wordt hij in 1919 ook nog Belgisch kampioen.

Rossius overlijdt op 2 mei 1966 in Luik.
Verwante posts