Vittorio Adorni

  

Vittorio Adorni was profrenner van 1961 tot en met 1970. Adorni wordt geboren op 14 november 1937. In zijn tien jaar durende carrière won hij elf etappes in de Ronde van Italië. Eenmaal, in 1965, wist hij het eindklassement van die ronde te winnen. Ook werd hij in 1963 en 1968 tweede in de Giro. Adorni won niet minder dan 11 etappes in de Giro. Daarnaast staan onder andere de Ronde van Zwitserland en Ronde van Romandië (twee keer) op zijn palmares. De Tour de France reed hij drie keer, maar slechts eenmaal haalde hij Parijs. In 1964 werd hij tiende in La Grande Boucle

Verder werd hij ook tweemaal derde en eenmaal tweede in Luik-Bastenaken-Luik. In 1965 werd hij tweede in Milaan-Sanremo, na de Nederlander Arie den Hartog. Voor de volledigheid, de Italiaan Franco Balmamion mocht als derde van het sprintende trio op het podium.

Zoals gezegd, werd Adorni in 1968 wereldkampioen op de weg in Imola. Vier jaar eerder was hij al eens tweede op het WK, na wereldkampioen Jan Janssen. Derde die dag is Raymond Poulidor. Net naast het podium belandt Tom Simpson. Wereldkampioen worden dat deed Adorni op indrukwekkende wijze. Op 90 kilometer van de aankomst ging Adorni er alleen vandoor. Herman Van Springel, de nummer twee, eindigde op bijna tien minuten (9’50”) van de Italiaan. Adorni reed dat jaar voor Faema, maar verkaste in de winter naar Scic. Bij die ploeg zou hij in 1970 zijn loopbaan afsluiten.

Hij stopte na dat jaar als renner, maar verliet de koers niet. Tot 1973 was hij ploegleider bij Salvarani, een Italiaanse ploeg waar hij zelf ook drie jaar voor gekoerst had. Nadien werd hij voorzitter van de Italiaanse rennersvakbond en ging hij aan de slag als wielercommentator bij de RAI. Vanaf 2001 zat hij jarenlang in het bestuur van de UCI.

Vittorio Adorni overlijdt op 24 december 2022 in Parma.
Verwante posts