Robert Protin

  

Robert Protin, geboren op 10 november 1872 te Luik en overleden op 4 november 1953 in dezelfde stad, was een opmerkelijke Belgische wielrenner die een onuitwisbare stempel drukte op de wielersport. Zijn duels met de Brusselaar Houben trokken aanzienlijke aandacht en speelden een cruciale rol in het populariseren van het wielrennen.

Protin, niet alleen een sportman van formaat maar ook een ware pionier, bekleedde een prominente rol gedurende zijn beroepsloopbaan van 1895 tot 1901. In zijn eerste jaar als professioneel wielrenner veroverde hij de titel van de allereerste Wereldkampioen sprint bij de professionals. Zijn indrukwekkende staat van dienst omvatte ook vier opeenvolgende Belgische kampioenschappen sprint. Het hoogtepunt van zijn carrière kwam in 1897, waarin hij van de honderd wedstrijden er maar liefst zevenentachtig wist te winnen.

Niet beperkt tot de velodrooms, ontplooide Protin zijn invloed verder als de drijvende kracht achter de Liège Cyclist’s Union. Deze club voor wielertoeristen, oorspronkelijk opgericht in 1892, besloot onder zijn leiding een nieuwe richting in te slaan door een afdeling voetbal toe te voegen. Het was Protin zelf die in Engeland de allereerste set rood-blauwe truitjes aanschafte, waarmee F.C. Liègeois zijn entree maakte in de voetbalsport.

Na zijn succesvolle wielercarrière ging Protin verder als uitgever en bleef hij een sleutelfiguur in de sportgemeenschap. Zijn bijdragen aan de oprichting van de Royal Football Club de Liège in 1892 benadrukken zijn veelzijdigheid en blijvende impact op zowel de wielersport als het Belgische sportlandschap als geheel.

Robert ProtinVerwante posts