Gulzige Gustave Garrigou glorieert!

  

Op 24 september 1884 wordt Gustave Garrigou geboren, veel meer dan een prachtige alliteratie. In 1907, z’n debuutjaar, wint hij al de Giro di Lombardia, Paris-Brussel en ook nog eens de tricolore van la République. En ja, tweede in de Tour.

Zijn koers was dan ook de ronde van eigen land en de mooiste ter wereld, quoi? Achtmaal nam hij deel en nooit eindigde hij buiten de top vijf. Hij reed 117 etappes. 96 keer bij de eerste tien. 65 maal bij de eerste vijf. Eén keer eindwinst. Al was niet iedereen het daarmee eens. Garrigou was in de lente van 1911 al de beste in Milano Sanremo.

Het werd zomer en de Tour leidde tot twist. De andere centrale figuur in deze twist was Paul Duboc, bijgenaamd ‘de appel’. De berggeit uit Rouen leek in de Pyreneeën zeker van eindwinst. Tijdens de beklimming van de Tourmalet nam hij drank aan van een toeschouwer. Wanneer hij afdaalt moet hij plots met hevige krampen van de fiets. Hij verliest een uur en de eindwinst. Een sprookje dat verandert in een nachtmerrie door een ‘vergiftigde appel’. De vermeende vergiftiging zorgt voor een volkswoede in Rouen.Tourbaas Henri Desgrange vreest er voor de veilige doortocht van Garrigou. Een escorte van drie auto’s en een donkere bril moeten Desgranges vrees ontkrachten. Garrigou wint uiteindelijk de Tour met ruime voorsprong op Duboc. De Groote Oorlog maakte een einde aan zijn loopbaan. Als zakenman was hij minstens zo succesvol. Paul Duboc zal in 1919 aan de start verschijnen van de meest heroïsche wielerwedstrijd ooit, De Omloop van de Slagvelden! In 1963 op 78-jarige leeftijd Gustave Garrigou.
Verwante posts