Georges Claes (senior)

  

Georges Claes (senior) wordt op 7 januari 1920 geboren in het Vlaamse Boutersem, tussen Leuven en Tienen. Georges Claes wordt in 1939 ‘beroepsrenner’. Eerst als ‘onafhankelijke’ en vanaf 1 september van datzelfde jaar in dienst bij Directa-Wolber. In het shirt van deze profploeg wordt Claes in 1942 al eens tweede in de Ronde van Vlaanderen. Winnaar van de Ronde van Vlaanderen 1942 is niemand minder dan Briek Schotte.

In totaal won Georges Claes (senior) vijftig profkoersen. Een eerste grote overwinning kwam er voor Georges Claes (senior) in 1941 met de eindwinst in de Ronde van België. Hij won dat jaar ook de derde etappe van diezelfde ronde.

Zijn grootste successen boekt Georges Claes (senior) in Paris-Roubaix. Claes won zowel in 1946 als 1947 in de Hel van het Noorden. Dat deze koers op zijn lijf geschreven was, bevestigde Claes in 1948 nog maar eens met een derde plaats.

Georges Claes bestempelen als een pure ‘kasseispecialist’ zou de man oneer aandoen. Zo werd Claes in 1943 ook tweede in de Waalse Pijl. Al moet gezegd dat het parcours toen nog helemaal anders was als vandaag.

In 1953 hangt Georges Claes (senior) zijn fiets aan de haak en ruilt zijn leven op de fiets in voor dat achter de toog. In Kerkom opent hij het café met de naam, hoe kan het ook anders, ‘Parijs-Roubaix’. Het is daar dat zijn zoon Georges Claes (junior) de wielermicrobe van kindsbeen af aan meekrijgt. De zoon wordt net als zijn vader beroepsrenner.

georges claesVerwante posts