Joseph Bruyère

  

Joseph “Jos” Bruyère, geboren op 5 oktober 1948 in Maastricht, Nederland, is een voormalig Belgisch wielrenner die zijn carrière markeerde met opmerkelijke prestaties en een nauwe samenwerking met de legendarische Eddy Merckx.

Bruyère, een renner van het klassieke type, onderscheidde zich in de voorjaarsklassiekers in zowel Vlaanderen als Wallonië. Zijn meest opvallende overwinningen omvatten tweemaal Luik-Bastenaken-Luik in 1976 en 1978, waarmee hij zijn naam verbond aan deze prestigieuze race. Daarnaast deelt hij het record voor het aantal overwinningen in de Omloop Het Nieuwsblad, met drie zeges samen met Ernest Sterckx en Peter Van Petegem.

In de Ronde van Frankrijk van 1974 droeg Bruyère enkele dagen de gele trui als lid van het Molteni-team, hetzelfde team waarin hij zes seizoenen naast Eddy Merckx reed. Deze gele trui werd voor het eerst getoond in het Engelse Plymouth, waarmee Bruyère de primeur had om als eerste renner ooit op Britse bodem de gele trui te dragen. Dit was een bijzondere eer, gezien Merckx datzelfde jaar zijn vijfde Ronde van Frankrijk won, met Bruyère als loyale ploegmaat en medeplichtige in vier van die vijf Tourzeges.

Naast zijn succes in de Tour de France, excelleerde Bruyère ook in tijdritten. Zo won hij de individuele tijdrit over 28 kilometer in de Ronde van Italië van 1976 in Milaan. In 1978 droeg hij acht dagen de gele trui in de Tour de France en eindigde hij als vierde in het algemeen klassement, op slechts 9 minuten en 4 seconden van winnaar Bernard Hinault.

Bruyère was actief als professioneel wielrenner tussen 1970 en 1980, waarvan het grootste deel van zijn carrière samenviel met zijn tijd als teamgenoot van Eddy Merckx bij de teams Faemino-Faema, Molteni en Fiat, en later bij C&A. In 1979 maakte hij een korte overstap naar Flandria voordat hij zijn wielercarrière in 1980 afsloot als renner voor Marc-Zeepcentrale.

De carrière van Joseph Bruyère omvatte diverse overwinningen, waaronder de Flèche Ardennaise voor amateurs in 1969, de Ronde van Oost-Vlaanderen in 1971, en de 19e etappe van de Tour de France in 1972. Hij behaalde ook overwinningen in de proloog van Parijs-Nice in 1974, het eindklassement van de Ronde van de Middellandse Zee in 1975, en opnieuw in de Omloop Het Nieuwsblad in 1975.

Bruyère blijft een onuitwisbare figuur in de geschiedenis van het wielrennen, en zijn naam zal altijd geassocieerd worden met de gloriedagen van het Belgische wielrennen en zijn samenwerking met Eddy Merckx.

 Verwante posts