Café Tourmalet: col(s) voor Flandriens

  

Langs een steenweg van dertien in een Vlaams dozijn ergens tussen Torhout, Nieuwpoort en Oostende stond tot eind 2018, ‘Café Tourmalet’. genoemd naar de berg waarop de Gistelse cafébaas Sylvère Maes de basis legde voor zijn twee Tourzeges. Zijn stadsgenoot Johan Museeuw hield er menig overwinningsfeestje.

In 1936 won Maes niet alleen zijn eerste Tour, maar startte ook Café Tourmalet. Drie jaar later boekte Sylvère Maes een tweede eindzege in La Grande Boucle. Maes overschreed de bekende Pyreneeëncol tijdens de Tour twee keer als eerste, zowel in 1935 als in 1936.

Beroepsrenner was hij tot 1948. Tien jaar later draaide hij de tapkraan dicht. Zijn minder bekende allitererende nazaat Michel Maes, runde samen met zijn vrouw Café Tourmalet tot 1971.

Na twintig jaren huur innen, verkopen ze het café. De nieuwe eigenaar verkoopt het pand na twee jaar. De vijf jaar die volgden vallen samen met de gloriejaren van de Leeuw van Vlaanderen, Johan Museeuw. Geen betere plek destijds voor Museeuw dan Café Tourmalet om in eigen stad die zeges als renner te vieren.

Een nieuwe eeuw is voor Café Tourmalet het begin van een reeks faillissementen. Uiteindelijk komt het in handen van een lokale supermarkteigenaar van die andere leeuw.

Eind 2018 gaat het legendarische café tegen de vlakte en komt een nieuwbouw met handelsruimte. De ‘foodbar’ heet Sylvère.

 

 

 

 

 

 

 
 

 

caf& tourmalet



Verwante posts