Zeelander wint in 1965 in de thuishavens van bier en wijn

  

In 1965 verloopt de achtste etappe van de Tour over tweehonder kilometer tussen La Rochelle en Bordeaux. Bij de Televizierploeg rijdt ook Jo De Roo. De Zeelander wint in 1965 al de Ronde van Vlaanderen. Zeggen dat 1962 al een jaar van Bordeaux-Paris en de Giro di Lombardia was. Een jaar later scoorde hij twee op twee in Lombardije. Terug naar de zomer van 1965.

De Tour start dat jaar in Keulen. Jo De Roo wordt met de etappe sterker. Zo weet hij een monstervlucht in de zesde etappe op een haar na met succes af te ronden. Met mannen als Jan Janssen, Poulidor en Van Looy achter je, besef je hoe sterk hij was die dag. De achtste etappe is de laatste dag voor de bergen. Een etappe met aankomst in Bordeaux die voor de Nederlandse ploeg Televizier extra belang heeft. In het verleden wonnen al een paar Nederlandse renners in Bordeaux. Op 14 kilometer van Bordeaux muist De Roo er vanonder. Roger Pingeon, die twee jaar later de Tour zou winnen, springt mee.

De sprintersploegen die ook hun zinnen hebben gezet op deze etappe rijden a bloc, maar de twee vluchters blijven buiten schot. Op de wielerpiste van Bordeaux gaat De Roo vanachter de rug van Pingeon aan en wint vrij eenvoudig.

De ritwinst leverde hem ook de groene trui op. In Parijs is het uiteindelijk wel Jan Janssen die het puntenklassement wint. Guido Reybrouck en Felice Gimondi vervolledigen het sprinterspodium. Die derde wint wel de Tour van 1965 voor Lucien Aimar en jawel Roger Pingeon.

 

 
Verwante posts