Flandrien Cyrille – Milaan Sanremo 2021: “Mijn fiets heeft een eigen kamer en bed”

  

11 september 2021: overal in de wereld wordt de aanslag op het World Trade Center herdacht. Een Amerikaans drama rond de eeuwwisseling. Het is al half tien ’s avonds wanneer op de Poulidor-redactie de telefoon rinkelt. Aan de andere kant van de lijn klinkt de stem van Flandrien Cyrille. Hij belt ons vanuit zijn hotel in Milaan. Morgen staat hij, net als zijn idool Cyrille Van Hauwaert in 1908, aan de start van zijn eerste Milaan-Sanremo. De fiets waarmee het moet gebeuren is een hemelsblauwe Alcyon uit 1908. Een herdenking van een Belgische triomf op twee wielen rond de eeuwwisseling.

“Het is vandaag allemaal goed gelukt” klinkt het meteen opgewekt. “Ik ben vanmorgen om vier uur vertrokken met mijn goede vriend Erwin. Hij heeft heel goed gereden. Tot in Zwitserland konden we vlot doorrijden. Vanaf dan ging het op sommige plaatsen trager.  Zeker aan de grensovergang tussen Zwitserland en Italië. Daarnaast was het ook aan de ‘péages’ aanschuiven.”

 

Het is half zeven wanneer Flandrien Cyrille en Erwin aankomen in Milaan. “Wij zijn rond 18:30 toegekomen en ik kon mij registreren tot 19 uur.”  Eens in het hotel verzamelen zich meteen heel wat mensen rond de Alcyon-fiets. Een voor een druk kijkend en foto’s aan het nemen. Onder hen ook een Italiaan die morgen (n.v.d.r. zondag) meedoet. “Hij had mij in 2019 bezig gezien op La Redoute  in Luik-Bastenaken-Luik.” De Italiaan is maar wat blij dat hij heel veel foto’s van die bewuste dag kan tonen aan Cyrille. Aan hoe anderen omgaan met hem, beseft Cyrille dat hij toch al wat bekendheid geniet.   

“Morgen mag ik starten in de eerste groep van een man of 200. Ieder volgend kwartier start dan een groep.” Flandrien Cyrille hoopt dat hij na 13 à 14u de finish bereikt. Dat betekent een gemiddelde van 25km/u tijdens het fietsen over 300 km.” Ik zal toch best een licht meepakken op mijn fiets.”  Flandrien Cyrille en Erwin slapen in een driepersoonskamer. “Dat is toch wel nodig. Erwin een bed, ik een bed en mijn goede vriend ‘Alcyon’ krijgt ook een bed in een kamer apart. Dus hij kan zeker niet niet klagen.” Speciale mannen, die Flandriens.

 

“Wel een spijtig detail. Ik heb mijn beste schoenen thuis laten staan dus ik heb enkel mij reserveschoenen en die zijn niet zo goed, dus ik vrees een beetje voor mijn voeten en tenen de komende dagen De zool van deze schoenen is een beetje te zacht. Dus de pedalen gaan door de zool drukken. Dat had ik in de Omloop van de Slagvelden ook. En dat gaat niet zo aangenaam zijn. Maar ja we moeten het doen met deze schoenen. Moet wel lukken.” Met de nuchterheid kijk van een Flandrien en het obligate ‘in bocca al lupo’, sluiten we af.

 

Ik zal toch best een licht meepakken op mijn fiets

Tot plots, een halfuurtje later, opnieuw telefoon. Het is Flandrien Cyrille terug. Dat hij nog iets héél belangrijk vergeten zeggen was. “Ik ben voor de tweede keer opie geworden!” Un nonno sportivo morgen aan de start, dat is een feit. Snel onder de wol en dan om 5u aan het ontbijt. We zijn nu al benieuwd om te horen wat een flandrien op de ochtend van Milaan-Sanremo eet. En natuurlijk nog veel meer naar het verhaal van de koers. Je leest het binnenkort hier op Poulidor!
Verwante posts