Gaetano Belloni

  

Gaetano Belloni is een voormalig Italiaanse wielrenner met onder meer eindwinst in de Giro van 1920, twee zeges in Milaan-Sanremo en maar liefst driemaal winst in de Giro di Lombardia. Belloni wordt op 26 augustus 1892 in Pizzighettone (Lombardije) geboren.

Gaetono Belloni was een tijdsgenoot en rechtstreekse rivaal van die andere Italiaanse wielergrootheid uit de jaren 20 van de vorige eeuw, Constante Girardengo. Belloni moest hem dikwijls laten voorgaan, waardoor Belloni ook wel eens de eeuwige tweede wordt genoemd.

Die andere succesvolle Italiaanse renner, Fausto Coppi had ook een bijnaam. ‘Il Campionissimo’. Deze term ontsproot aan het brein van Belloni. Na afloop van de Giro van 1919 waarin hij weer maar eens tweede was geworden, sprak hij de volgende woorden: “Ik zal nooit een Campionissimo worden, maar de namen van een paar mooie meisjes blijven me altijd bij.”

Gaetano Belloni groeide op als zoon van een paardendresseur. Door een dalende vraag, wijkt het gezin Belloni uit naar Milaan. De zoon Gaetano, gaat aan de slag in een textielfabriek. Bij een arbeidsongeval verliest hij echter de duim en wijsvinger van zijn rechterhand. Hierdoor ontsnapt hij wel aan de gruwel van het leven als frontsoldaat in De Groote Oorlog.
Hij gaat eerst worstelen om dan uiteindelijk in 1912 amateurrenner te worden.

In 1914 wordt hij Italiaans kampioen en wint de Giro di Lombardia bij de amateurs. Ook in 1915 wint hij de Giro de Lombardia, zij het bij de profs. Zelf is Belloni op dat moment nog amateur. Nog een jaar later, in 1916 wordt hij beroepsrenner.
Na de oorlog keren heel wat Italiaanse renners terug van het front en wordt het voor Belloni vaak moeilijker om te winnen. Onder die ex-frontsoldaten zit ook Girardengo. Zo eindigt Belloni maar liefst zesentwintig keer net na winnaar Girardengo.

Belloni wint wel de Giro van 1920. Leuk weetje: bij één van zijn ritzeges in de ronde van zijn land, krijgt Belloni een schilderij cadeau van een zekere Pablo Picasso. Wist Belloni veel, hij verkocht het meteen voor twee lire.

Na zijn wielerloopbaan, kiest hij voor de Vigorelli-wielerbaan in MIlaan waar Belloni het tot directeur schopt.

Na zijn carrière wordt Belloni directeur van de Vigorelli-wielerbaan in Milaan.

Gaetano Belloni overlijdt op 9 januari 1980 in MIlaan.
Verwante posts