Wilfried Nelissen

  

Wilfried Nelissen is een voormalig Belgische wielrenner. Hij won tweemaal de Omloop Het Volk. Nelissen werd tweemaal Belgisch kampioen, veroverde de gele trui in de Tour. Ook in Paris-Nice, de Ronde van Zwitserland, de Dauphiné Libéré, Ruta del sol en de Ster van Bessèges boekte Nelissen etappezeges.

Wilfried Nelissen wordt op 5 mei 1970 geboren in Tongeren. Bij de nieuwelingen werd hij Belgisch kampioen. Een titel met een bijzonder verhaal. Nelissen komt op dat BK in 1986 in Momignies samen met Serge Baguet over de meet. De jury geraakt er niet uit wie nu gewonnen heeft. Daarop wordt aan beide renners gevraagd om de laatste kilometer opnieuw te doen. Daarin toont Nelissen zich de snelste en bemachtigt de driekleur.

In 1992 verslaat Wilfried Nelissen in het officieuse wk voor spurters, de Scheldeprijs, Johan Museeuw in de spurt.
Een jaar later mag Nelissen de gele trui aantrekken in de Ronde van Frankrijk. Hij klopt er Cipollini, Abdoezjaparov en Olaf Ludwig in de sprint. De volgende drie dagen kan hij de leiderstrui behouden.

In de Tour van 1994 knalt Nelissen in volle spurt tegen een politieman die wat kiekjes wou nemen voor het thuisfront.

Drie jaar later in Gent-Wevelgem van 1996 maakt Wilfried Nelissen een heel pijnlijke val. Na nog geen 8 kilometer in koers valt hij tegen hoge snelheid met zijn knie tegen een houten paaltje. De gevolgen zijn een dubbele open beenbreek aan het scheenbeen, een dijbeenbreek en gebroken knieschijf. Hij verliest hierdoor zoveel bloed, dat ook even voor zijn leven wordt gevreesd.

En toch twee jaar later rijdt hij terug in het peloton bij Palmans-Lystex. Op training begeeft de knie het echter definitief. Nelissen moet in 1998 de koersfiets definitief aan de haak hangen.
Verwante posts