Vicente Trueba

  

Vicente Trueba Pérez, geboren op 15 november 1905 in Sierrapando, Cantabrië, en overleden op 13 november 1986 in Cartes, was een Spaanse wielrenner van 1928 tot 1936. Hij was de derde van acht kinderen van Jose Trueba Sanuda en Victoria Perez Garcia, arme landbouwers uit het Spaanse dorp Torrelavega, die elkaar aan het begin van de twintigste eeuw ontmoetten, trouwden en hun gezin stichtten.

Hoewel de kinderen van Jose en Victoria veel van hun ouders hielden, koesterden ze een nog diepere liefde voor de fiets. In een gezin van tien was het echter onmogelijk om voor elk kind een fiets te bemachtigen. Vicente, de derde in de rij, droomde van zijn eigen fiets zoals pubermeisjes verlangen naar een idool van een boysband. Na maandenlang hard werken, waarbij hij duizenden aardappelen op de akkers plantte, slaagde Vicente erin een tweedehands fiets te kopen, die hij deelde met zijn broers en de jongens uit de buurt.

Omwille van zijn bescheiden gestalte van 1,54 meter en een gewicht van amper 50 kilo, verdiende Vicente de bijnaam “De Vlo van Torrelavega”. Zijn wielercarrière begon serieuzer toen zijn oudere broer, Jose junior, begon met het rijden van wedstrijden en talent bleek te hebben. Toen Jose junior een nieuw, sneller model nodig had, kreeg Vicente een fiets uit Groot-Brittannië. In zijn eerste race, een criterium in en rond het dorp, eindigde Vicente als tweede en miste hij de prijs – een scheermesje van Gillette.

Hoewel Vicente van fietsen hield, interesseerden wedstrijden hem maar matig. Hij mat graag zijn krachten met andere renners, maar alleen bergop, waar hij plotseling over een extra accu leek te beschikken. In 1930 werd hij door de Spaanse wielerbond gevraagd om namens Spanje deel te nemen aan de Tour de France, waar hij 24e werd. In 1932 keerde hij terug in de Tour als onafhankelijke, werd 27e in het klassement en werd de ster van de ronde.

In 1933 is Vicente Trueba de beste klimmer van het hele pak. Hij wint de eerste bergprijs en eindigde als zesde in het eindklassement. Er bestaat op dat moment nog geen bolletjestrui: die dateert pas van 1975. Na zijn indrukwekkende prestaties ontving hij grote sommen prijzengeld en startgeld voor criteriums.  Een jaar later wordt hij nog tiende in het eindklassement. In 1935 moet hij opgeven. Dat is is meteen ook zijn laatste wapenfeit in de Tour. Een jaar later hangt hij zijn fiets aan de haak. Na zijn wielercarrière investeerde hij samen met zijn broers in onroerend goed in de haven van Santander, maar na een allesverwoestende brand lijdt hij verlies en vestigde zich in Madrid. In 1986 overleed Vicente Trueba na een bescheiden leven in de Spaanse hoofdstad. Ergens in de straten van Torrelavega maakte in die dagen een kleine vlo zijn eerste, voorzichtige sprongetjes. Zijn naam, Oscar Freire.

vicente truebaVerwante posts