René Pottier

  

René Pottier is een voormalige Franse wielrenner. Hij wordt aanzien als de eerste klimmer in de Tour de France. Pottier is geboren in Moret-sur-Loing op 5 juni 1879. In 1904 wordt hij beroepsrenner. 

Een jaar later, in 1905, rijdt René Pottier zijn eerste Tour de France. De derde editie is tegelijk ook de eerste Tour waarin er echte beklimmingen in het parcours zitten. In de tweede etappe valt Pottier aan op de Ballon d’Alsace. Hij wordt tweede in deze rit en leider in het algemene klassement. De volgende dag komt hij in botsing met een toeschouwer. In de vierde etappe moet hij met een verstuikte enkel opgeven.

Een jaar jaar rijdt Pottier in de etappe met aankomst in Nancy iedereen aan flarden. Ook zijn banden. Niet minder dan vijf keer rijdt hij lek. Een gevolg van de vele spijkers die door omstaanders op de weg worden gestrooid. Pottier rijdt vijfentwintig kilometer op de velg. Het weerhoudt er hem allemaal niet van om een achterstand van een halfuur op de kopgroep goed te maken. Sterker nog hij wint ook nog eens de etappe. Nog sterker? Zeker. Pottier rijdt weg op de Ballon d’Alsace en wint opnieuw de etappe. In de etappe naar Nice nam hij zelfs de tijd om rustig een glaasje wijn te drinken op café. De eerste achtervolgers kijken dan al tegen een uur achterstand aan.

Uiteindelijk wint René Pottier de Tour de France van 1906. Een renner op het toppunt van zijn kunnen. Winnaar van het grootste meerdaagse wielerevenement ter wereld.

Een half jaar later, in januari 1907, was Pottier echter kapot van verdriet. Zijn vrouw koos een andere man. René Pottier pleegt Levallois-Perret in zelfmoord op 25 januari 1907. Een jaar later wordt op de Ballon d’Alsace een monument voor hem opgericht.
Verwante posts