Tweede etappe-Luxemburg-Brussel

  

Het is vier uur ’s morgens en Luxemburg ontwaakt. In het café met de toepasselijke naam, Café de la Paix, komen de eerste renners om hun startnummer en tekenen het startblad. Het biedt hen de kans het nog even warm te hebben voor ze doorheen de met bevroren sneeuw bedekte straten, de stad verlaten. Ritten Van Lerberghe komt goedgemutst samen met zijn maten Anseeuw en Dejonghe binnen. Zijn ogen zoekend naar de knappe dochter van de cafébaas. De controleurs bezorgen hem een koude douche met de mededeling dat hij tien minuten straftijd krijgt omdat hij in de eerste etappe te veel zou hebben geprofiteerd door in het zog te rijden van motors en auto’s. Van Lerberghe is zijn niet-kalme-zelf en geeft te kennen dat hij voor de auto van de controleurs Brussel zal binnenrijden. Het zijn vooral Oscar Egg en Jules Van Hevel die met de aandacht gaan lopen die ochtend. Van de 72 renners die de eerste rit uitreden, komen er 68 het blad tekenen.

Om halfzes weerklinkt voor Café Ross-Wintersdorff het startschot van de tweede etappe. Het is opnieuw beginnen sneeuwen en de ijzige wind blaast de renners meteen wakker. Dat belooft opnieuw meer dan 300 km afzien. Vandaag gaan ze langsheen de slagvelden passeren waar een paar jaar eerder de Duitsers België binnendrongen richting Brussel. Aan de Luxemburgs-Belgische grens is de sneeuw overgegaan in felle regen. Het weer dat Flandriens als Matthys, Dejonghe, Van Hevel, Desmedt, Van Lerberghe, Buysse en Verstraeten prikkelt om aan te vallen. Het landschap rond Bastogne vertoont duidelijke tekenen van de zware gevechten die hier geleverd werden. Bij het verlaten van Martelange heeft Van Lerberghe genoeg van de vele mislukte aanvalspogingen en valt zelf aan bergop vanuit de kopgroep met zo’n twintig renners. Buysse en Matthys glippen mee. Onderweg staat het volk rijendik. Ze proberen ondanks de moddergezichten en beslijkte rugnummers hun helden te herkennen.

Het trio is nu al 96 kilometer in de aanval wanneer ze over de Baraque de Fraiture rijden. Na de afdaling van deze Belgische Ballon d’Alsace, krijgen Van Lerberghe en Matthys af te rekenen met tandwiel en ketting die steeds vaster komen te zitten door het vele slijk. Beide heren moeten stoppen om alles in de mate van het mogelijke proper te maken. Buysse rijdt dan maar alleen door. Eens in Spa heeft hij al bijna tien minuten voorsprong op de achtervolgers. Matthys en Van Lerberghe die breken allebei een wiel. Bij de eerste achtervolgers herkennen we onder meer Anseeuw, Heusghem, Dejonghe, Huret, Verdickt en Van Hevel. Met telkens een paar minuten verschillen zien we Alavoine, Duboc en Van Lerberghe de controlepost passeren. Pas daarna komen ook Egg, Deruyter, Verstraeten en co in Spa voorbij. Eens buiten Spa gaat het tempo opnieuw fel de hoogte in. Eens in Luik heeft Buysse al 11 minuten voorsprong wanneer hij op de tonen van de Brabançonne de bevoorradingspost binnenrijdt.

Van Luik gaat het naar Tongeren. Buysse heeft nog steeds een voorsprong van tien minuten op Anseeuw, Verdickt, Heusghem en Dejonghe. In Sint-Truiden gaat Dejonghe alleen op zoek naar Buysse. In Tienen is Dejonghe al heel dicht genaderd op Buysse. Een paar kilometer is het onvermijdelijke gebeurd. Dejonghe is bij Buysse. Kort daarna heeft deze laatste alle pecht. Lekke band en Dejonghe is er alleen vandoor. Heusghem komt bij Buysse en samen zetten ze de achtervolging in. Dejonghe rijdt alleen de zwaar verwoeste universiteitsstad Leuven binnen. Van Lerberghe? Die komt met een uur achterstand in Leuven aan. Anseeuw komt dichter bij Van Heusghem en Buysse. Van Heusghem moet wegens buikkrampen Buysse laten gaan.

In afwachting van hun aankomst aan het Paleis van Laken, wordt de Groote Prijs des Konings gereden rond het gelijknamige park. Het is René Vermandel die na 37 toeren rondom het park de snelste is. Later zal deze Vermandel nog de Ronde van Vlaanderen winnen en twee jaar na elkaar Luik-Bastenaken-Luik.

Wanneer Berten Dejonghe om tien voor zes het Park van Laken binnenrijdt wordt de massa uitzinnig van vreugde. Dranghekkens breken en de piste wordt overrompeld. Na driehonderd kilometer en twaalf en een half uur op de fiets is hij de held van de dag en leider in het algemeen klassement. Pas elf minuten later bereikt ook Buysse de meet. Anseeuw maakt het Belgische feestje in de hoofdstad compleet!




Verwante posts