Ronny Van Holen wint Omloop

  

De koers komt dit weekend terug thuis. Het gedaver van kettingen en ledematen haalt ons uit die wielerwinterslaap. Na maanden van afwezigheid worden ze als frontsoldaten onthaald in Gent. ‘Onze jongens’, als brengers van het licht in vele Vlaamse woonkamers. Het laatste woestijnzand wordt van de fietsen gespoten, terwijl de boer stilaan denkt aan het ploegen van de Vlaamse klei. De veldrijders gaan naar de Dominicaanse en andere ver-weg-republieken op een moment dat de koers de scepter overneemt in de wielermonarchie.

Dat was 32 jaar geleden niet anders. We gaan terug naar 5 maart 1988. Aan de start van de Omloop zien we renners in fluoverpakking, omstuwd door ganse horden Milletjassen. Onder hen onder meer Edwig Van Hooydonck, die in dit prille seizoen al een eindzege in de Ruta del Sol op zak heeft. 2-voudig Tourwinnaar Rolang Fignon en de winnaar van vorig jaar, Teun van Vliet, zijn ook van de partij.

Trial and error

In de wedstrijd vormt er zich op een bepaald ogenblik een kopgroep van een 13-tal renners. Daarbij ook grote namen zoals die van Eric Vanderaerden. De man die 3 jaar geleden de Ronde van Vlaanderen won in de gietende regen. Hij stoomde toen alleen naar Meerbeke, nadat hij zijn medevluchters Hennie Kuiper en Phil Anderson achterliet op de Muur. Nu geraakt hij niet weg. Op de Berendries voert die andere favoriet, Etienne Dewilde, de forcing.

Ook de Nederlander Henri Manders probeert weg te springen. Zo’n 10 km voor de aankomst gaat Ronny Van Holen op en over Manders en komt zo alleen voorop. De geboren Aalstenaar Van Holen, wiens ouders naar Oud-Heverlee verhuisden, werd in 1977 wereldkampioen bij de junioren. Na een solo van 8 km verovert hij met 1 minuut voorsprong de regenboogtrui in het Oostenrijkse Wolkersdorf. Een jaar later behaalt hij niet minder dan 29 zeges bij de beloften en wordt ook nog eens 2e in de Ronde van Vlaanderen.

Finish

Terug naar de Omloop van ’88, waar het peloton constant op zo’n 10 tot 15 seconden blijft hangen. 1 man dicht wel de kloof, Johan Lammerts. In ’84 won hij enigszins verrassend de Ronde van Vlaanderen. Wanneer Van Holen vanachter de rug van Lammerts de spurt inzet, komt er nauwelijks reactie. Lammerts lijkt zijn laatste cartouche te hebben verschoten met het dichten van de kloof. Van Hoolen wint op zijn 28 nu ook de Omloop het Volk, nadat hij in ’84 ook al de beste was in de Brabantse Pijl.

John Talen en Rudi Dhaenens blijven een aanstormend groepje voor en spurten om een podiumplek. Dhaenens moet zijn meerdere erkennen in Talen. Hendrik Redant wint de spurt van het elitegroepje voor Etienne Dewilde. 7e wordt de Ier Sean Kelly, die een paar maanden eerder zijn landgenoot Stephen Roche aan de wereldtitel hielp. Net na hem hebben we Carlo Bomans. Manders, die eerder in de wedstrijd probeerde weg te rijden, maakt samen met Marc Sergeant de top 10 compleet. En Teun van Vliet? Die valt van winst vorig jaar terug naar de voorlaatste plaats. Daarmee houdt hij in ’88 enkel Adrie Van der Poel achter zich.

Dirty Dancing

In heel wat cafés waar Ronny Van Holen na zijn wielercarrière caféspelen kwam installeren, galmde het door de boxen. Now I’ve had the time of my life. No, I never felt like this before! Yes, I swear it’s the truth. And I owe it all to you. Onze Vlaamse Patrick Swayze liftte ons in ’88 naar een tot dan toe ongekend niveau van Safir-pils en Dirty Dancing. Als Stuyven zaterdag wint, gaat de langste toog van België in Leuven nog tekort schieten….
Verwante posts