Jan Raas

  

Jan Raas is een voormalige Nederlandse wielrenner en ploegleider. Op 8 november 1952 werd in het Zeeuwse Heinkenszand Jan Raas geboren. Profrenner van 1975 tot 1985. Daarna was Raas tot in 2003 ploegleider.

Jan Raas tekent zijn eerste profcontract bij Ti-Raleigh, een ploeg waar hij op twee seizoenen na, steeds voor rijdt.

Wielerklassiekers

Jan Raas was bij uitstek een renner voor de klassiekers. Zo boekte hij als profrenner maar liefst veertien klassieke zeges.

In 1977 moet Raas in het Vlaamse openingsweekend de zege in de Omloop nog laten aan Freddy Maertens. Drie weken kent Jan Raas zijn grote internationale doorbraak met winst in Milaan Sanremo. Hij toont zich dat jaar ook een eerste maal de beste in de Amstel Gold Race.

In 1978 wint Raas opnieuw de Amstel Gold Race en heeft met winst in Parijs-Tours en Parijs-Brussel al vijf klassiekers achter zijn naam.

In 1979 is er winst in de E3-Prijs Harelbeke, De Ronde van Vlaanderen en jawel, de Amstel Gold Race.

Wereldkampioen Valkenburg

In het Nederlandse Valkenburg. Hoe kan het ook anders. Op ‘zijn’ parcours wordt Jan Raas, eenendertig jaar na Briek Schotte, wereldkampioen bij de beroepsrenners. Hij is tot op vandaag de enige Nederlander die erin slaagde om de regenboogtrui te veroveren in eigen land.

1980 is niet alleen het jaar waarin hij voor de vierde maal op rij de Amstel Gold Race wint, hij wint ook voor de tweede maal de E3-Prijs Harelbeke en Kuurne-Brussel-Kuurne.

In 1981 wint hij voor de derde maal in Harelbeke, een tweede maal Parijs-Tours. Er is na de tweede plaats vier jaar eerder, winst in de Omloop het Volk en bovendien ook nog eens de bloemen in Gent-Wevelgem.

Na een jaar zonder, knoopt Raas terug aan met de zegereeks in de Amstel Gold Race. Met de overwinning in Dwars door Vlaanderen dat jaar én last but not least in Paris-Roubaix, bewijst hij in 1982 eens te meer dat hij een heel eindje over kasseien kan rijden.

In 1983 wint hij een tweede maal Kuurne-Brussel-Kuurne en ‘doubleert’ ook in overwinningen in ‘Vlaanderens Mooiste’.

Amstel Gold Race

Jan Raas won maar liefst vijfmaal de Amstel Gold Race. De Belg en veelwinnaar Philippe Gilbert moet het met één zege minder doen op de Cauberg. Vollediger en correcter is om te zegge in de Amstel Gold Race, want ook Gilbert werd net als Jan Raas wereldkampioen in Valkenburg.

Wij zetten voor jou de uitslagen van de ‘Amstel Gold Raas’ op een rijtje:

  • 1976: tweede
  • 1977: eerste
  • 1978: eerste
  • 1979: eerste
  • 1980: eerste
  • 1981: vijfde
  • 1982: eerste
  • 1983: derde

Ronde van Vlaanderen

Jan Raas wint twee keer de Ronde van Vlaanderen. In 1977 behaalt hij een podiumplaats, terwijl hij niet als derde over de meet komt. Zo werden Walter Planckaert en Freddy Maertens wegens dopinggebruik uit de uitslag geschrapt. Die laatste was eerder ook al gedeclasseerd wegens een foutieve fietswissel.

In 1979 is de zege wel voor Jan Raas. In de twee daaropvolgende edities mag hij telkens als derde mee het podium op in Meerbeke. De overwinning is in 1980 voor Michel Pollentier en en 1981 voor zijn landgenoot en klassieke veelvraat, Hennie Kuiper.

In 1983 wint Jan Raas voor een tweede maal de Ronde van Vlaanderen.

Ploegleider Jan Raas

Jan Raas was in de jaren tachtig heel succesvol als ploegleider van onder meer Adri Van der Poel die in 1986 de Ronde van Vlaanderen won of een renner als Gerrit Solleveld die in 1989 Gent-Wevelgem op zijn naam schreef.

Later vond Jan Raas met Rabobank een nieuwe sponsor, maar werd in 2003 door diezelfde ploeg aan de deur gezet

Jan RaasVerwante posts