Octave Lapize

  

Octave Lapize, geboren op 24 oktober 1887 in Montrouge en overleden op 14 juli 1917 in Toul, was een gerespecteerde Franse wielrenner wiens leven en carrière een boeiend verhaal vormden.

Lapize betrad de professionele wielerarena in 1909 en fietste actief tot 1914. Zijn meest gedenkwaardige triomf kwam er in 1910. In dat bewuste jaar schitterde hij in de Ronde van Frankrijk door niet alleen vier etappes te winnen, maar ook als de ultieme overwinnaar van het algemene klassement uit de bus te komen. In 1908 bij de Olympische Spelen veroverde Lapize, ondanks zijn doofheid, een bronzen medaille in het 100 km wielrennen op de baan.

Gedurende zijn loopbaan als wielrenner wist Lapize maar liefst drie keer het Frans kampioenschap op de weg te winnen, en hij toonde zijn buitengewone talent door drie keer Paris-Roubaix (in 1909, 1910 en 1911) en Parijs-Brussel eveneens drie keer op zijn naam te schrijven. Het wielrennen bracht hem niet alleen roem, maar ook de bijnaam “de krullenbol” (le frisé), vanwege zijn opvallende haardos.

De Eerste Wereldoorlog bracht een omwenteling in het leven van Lapize. Vastbesloten om zijn land te dienen, meldde hij zich als vrijwilliger bij het leger en diende bij de infanterie. Zijn roep naar avontuur leidde hem echter tot een nog meer opmerkelijke keuze, toen hij zijn bewondering voor de Franse vliegenier en oorlogsheld Georges Guynemer volgde en zich bij de luchtmacht voegde.

Op een noodlottige dag, 14 juli 1917, tijdens een routinevlucht, werd Lapize onverwacht geconfronteerd met vier Duitse vliegtuigen en werd hij neergeschoten in de buurt van Flirey, Meurthe-et-Moselle. Zwaargewond bracht hij de laatste momenten van zijn leven door in het ziekenhuis van Toul voordat hij overleed aan zijn verwondingen. Zijn laatste rustplaats was aanvankelijk het militaire kerkhof in Toul, maar op verzoek van zijn familie werd hij in november 1917 herbegraven in Villiers-sur-Marne. Octave Lapize, een wielrenner van ongeëvenaarde klasse en een heldhaftige dienaar van zijn vaderland, blijft voortleven in de herinneringen van velen.

octave lapizeVerwante posts