Arthur Augustus Zimmerman

  

Arthur Augustus Zimmerman, bijgenaamd “Zimmy,” werd geboren op 11 juni 1869 in Camden, New Jersey. Hij was de zoon van een makelaar en groeide op met een veelzijdig atletisch talent dat op jonge leeftijd al opviel.

Op 17-jarige leeftijd begon Zimmerman met wielrennen op een hoge bi, en in 1889 behaalde hij zijn eerste wieleroverwinning. Zijn snelle opkomst was opmerkelijk, en al in 1890 boekte hij 45 overwinningen. Een jaar later stapte hij over naar de “safety bicycle” met twee even grote wielen en vestigde hij zijn naam als een van de toonaangevende wielrenners van zijn tijd.

In 1892 reisde Zimmerman voor het eerst naar Europa en nam deel aan races in Engeland, waar hij verschillende titels won, en in Duitsland, waar hij in Berlijn racete. Later reisde hij naar Frankrijk, Schotland en Australië voor wielerwedstrijden. Het hoogtepunt van zijn carrière kwam in augustus 1893 op de allereerste Wereldkampioenschappen baanwielrennen in Chicago, Illinois, waar hij de wereldtitel op de sprint en de 10 kilometer won. Van de 110 wedstrijden waar hij dat jaar aan deelnam, won hij er maar liefst 101.

In 1894 werd Zimmerman professional en vestigde hij tal van andere wereldrecords. Hij was een van de eerste wielrenners die van hun sport konden leven en zijn naam werd gebruikt voor “Zimmy-schoenen” en “Zimmy-kleding,” wat zijn populariteit weerspiegelde.

Twee jaar later, nadat hij meer dan 1.000 overwinningen had behaald, beëindigde Zimmerman zijn racecarrière en ging hij verder als zakenman. Tien jaar later deed hij op verzoek van de organisatoren in Parijs nog mee aan een wielerwedstrijd, maar met weinig succes.

Arthur Augustus Zimmerman, de Amerikaanse wielrenner met het ongeëvenaarde peddelvermogen, stierf op 22 oktober 1936 in Atlanta, Georgia. Zijn nalatenschap als een van de pioniers van de wielersport leeft voort, en hij blijft een legendarische figuur in de geschiedenis van het wielrennen.
Verwante posts