Fred De Bruyne

  

Fred De Bruyne is op eenentwintig oktober negentiendertig geboren als Alfred De Bruyne in Berlare. Zijn erelijst als klassiek renner is werkelijk indrukwekkend. Fred De Bruyne is echter meer dan dat. Zo wint hij in de Tour de France van negentienvierenvijftig drie etappes. Drie jaar later doet hij dat nog eens over, nadat hij in het voorjaar al, houd u vast, Milaan Sanremo, Liège-Bastogne-Liège én Paris-Nice heeft gewonnen.

Een jaar later voegt hij met de Ronde van Vlaanderen en Paris-Roubaix nog twee monumenten toe aan zijn palmares. Dat jaar is hij ook de beste in Paris-Tours. Hij wint in negentienachtenvijftig voor de tweede maal Paris-Nice en Liège-Bastogne-Liège. Door deze knappe prestaties seizoen na seizoen, wint hij ook driemaal op rij de Challenge Desgrange-Colombo, een regelmatigheidsklassement.

In negentiennegenenvijftig wint hij voor de derde keer Liège-Bastogne-Liège. Dat vijfde monument, de Ronde van Lombardije wint hij nooit. Hoewel hij er in 1955 wel tweede wordt. Dan hebben we het nog niet over de podiumplekken of topprestaties in alle andere voorjaarswedstrijden. In een periode met grote namen als Rik Van Steenbergen en Rik Van Looy. Met Rik I wint hij wel twee jaar op rij de ZGentse Zesdaagse.

Een zwaar verkeersongeval in 1960 luidt het einde van zijn carrière in. Hij wint in 1961 wel nog Kuurne-Brussel-Kuurne net zoals Leon Van Daele. Een verhaal dat we nog zullen brengen. Na zijn loopbaan als wielrenner wordt hij sportjournalist bij de toenmalige BRT. Gedurende zestien jaar is hij de stem van het wielerminnend Vlaanderen. Denken we maar aan het memorabele interview dat Frans Verbeeck weggeeft in 1975 op het podium van de Ronde van Vlaanderen. In 1977 wordt zijn contract niet verlengd en neemt hij zelf ontslag. Daarna wordt hij ploegleider bij diverse ploegen. Zo is hij de ploegleider van Michel Pollentier in 1978 wanneer die door het beruchte incident de Ronde van Frankrijk niet wint. Een Tour die hij altijd had moeten winnen volgens ons. Peer of geen peer. Later wint De Bruyne als ploegleider nog eens de Ronde van Vlaanderen wanneer Hennie Kuiper in de kleuren van DAF Trucks Vlaanderens Mooiste wint.

Na zijn actieve carrière trekt Fred De Bruyne zich terug in de Franse Provence. Hij gaat er schrijven en publiceert zo maar liefst vijf boeken. Hij sterft er in 1994 in zijn nieuwe thuis Seillans, veel te vroeg, na een vreselijke ziekte. Hij wordt slechts drieënzestg jaar. Vandaag is het heerlijk toeven op de Place Fred De Bruyne in Seillans




Verwante posts