Cyrille Van Hauwaert

  

Cyrille Van Hauwaert

Cyrille Van Hauwaert was een Belgische wielrenner uit het West-Vlaamse Moorslede. Cyrille Van Hauwaert werd op 16 december 1883 geboren in Moorslede. Hij was profrenner van 1907 tot 1915. De bijnaamen van Cyrille Van Hauwaert waren De Leeuw van Vlaanderen en De Modderduivel. Hij was de eerste Belg die de klassiekers Bordeaux-Parijs (1907), Milaan-San Remo (1908) en Parijs-Roubaix (1908) won en in 1909 was hij ook de eerste Belg die een etappe in de Ronde van Frankrijk won.

Wielerploegen Cyrile Van Hauwaert

  • 1907 La Française-Persan
  • 1907 – 1910 Alcyon-Dunlop
  • 1911 – 1913 La Française-Diamant
  • 1914 La Française-Hutchinson
  • 1915 Individueel (Onbekend)

Uitslagen Cyrille Van Hauwaert

  • Milaan-San Remo 1e (1908)
  • Parijs-Roubaix 1e (1908)
  • Ronde van Lombardije 3e (1911)
  • Ronde van Frankrijk 4e en 1 etappezege (1910)

Cyrille Van Hauwaert in Groote Oorlog

Cyrille Van Hauwaert is blijven koersen tijdens WO I, op de piste dan wel. Vanaf 1913 rijdt hij vooral op wielerpistes in binnen en buitenland. Iedereen wil hem op de affiche. Hij wint tientallen pistewedstrijden. In 1914 heeft hij al een ploeg met zijn fietsen in de Ronde van Vlaanderen.

Fietsen Van Hauwaert

Vanaf 1910, tijdens zijn carrière, begon hij al fietsen te verkopen. Eerst voor ‘La Francaise-Diamant’ en vanaf 1913 met zijn eigen merk ‘Lion des Flandres’. Door WO I valt zijn bloeiende onderneming stil. De Duitsers eisen alle grondstoffen op, fietsgebruik wordt veelal verboden. Om toch een inkomen te hebben, blijft Cyrille Van Hauwaert koersen op de piste, de enige wedstrijden die tijdens WOI nog enigszins mogelijk zijn.

Cyrille Van Hauwaert na WOI

Na de Eerste Wereldoorlog herneemt Van Hauwaert zijn business. Koersen doet hij dan niet meer.
Van Hauwaert neemt niet deel aan de Omloop van de Slagvelden. Honderd jaar later in 2019 rijdt Flandrien Cyrille wel op een Lion des Flandres de Omloop van de Slagvelden.

Cyrille Van Hauwaert in Milaan-Sanremo

Alcyon gaf de renners de gelegenheid zich heel goed voor te bereiden. Voor Milaan-Sanremo trokken ze op oefenkamp. Voordien reed Van Hauwaert in twee ritten met zijn fiets naar Parijs. Vervolgens ging het met de hele ploeg naar Milaan. Met de fiets. Van Hauwaert genoot van die reis. Milaan-Sanremo werd gereden in verschrikkelijke weersomstandigheden, maar dat deerde Van Hauwaert niet. Hij zegevierde na een lange solotocht als eerste Belg in de Primavera die door slechts veertien renners werd beëindigd. Slechts zes van hen eindigden binnen het uur. Heel even leek het nog mis te gaan toen een fanatieke bareelwachter de slagbomen dicht deed om Van Hauwaert op te houden. Die trok over de hindernissen, tot grote woede van de stationschef die zijn pistool bovenhaalde en Van Hauwaert bedreigde. Maar die liet zich daardoor niet intimideren en mepte de verbouwereerde man met enkele rake klappen tegen de grond. Moorslede barstte uit zijn voegen toen Cyrille Van Hauwaert na zijn zege weer thuis kwam.

Cyrille Van Hauwaert in Paris-Roubaix

Met duizenden vertrokken ze vervolgens naar Parijs-Roubaix om een nieuwe triomftocht van Cyrille Van Hauwaert mee te maken. Na een tocht van tien en een half uur bereikte hij de wielerbaan van Roubaix met een voorsprong van drie en een halve minuut op de Fransman Georges Lorgeau. De mensen sprongen over de omheining om Van Hauwaert op de schouders te tillen. Hij werd in triomf rond de piste gedragen.

Cyrille Van Hauwaert in Bordeaux-Paris

In Bordeaux-Paris win Van Hauwaert met 26 minuten voorsprong op Louis Trousselier.

Cyrille Van Hauwaert Belgisch Kampioen

Cyrille Van Hauwaert wordt Belgisch kampioen in het Naamse Keumiée voor 60.000 toeschouwers.

Cyrille Van Hauwert overlijdt op 15 februari 1974 in Zellik.

Cyrille Van HauwaertVerwante posts