Brian Robinson

  

Brian Robinson (3 november 1930 – 25 oktober 2022) was een Britse wielrenner. Hij begon zijn wielercarrière als amateur en vertegenwoordigde Groot-Brittannië op de Olympische Zomerspelen van 1952 in Helsinki.

In 1955 zette Robinson de stap naar het professionele wielrennen en nam deel aan de prestigieuze Ronde van Frankrijk. Hij en zijn teamgenoot Tony Hoar, beiden rijdend voor het Britse nationale team, schreven geschiedenis door de eerste Britse renners te worden die de volledige Tour volbrachten. Eveneens in ’55 viel hij net naast het podium van de Waalse Pijl.

Het jaar daarop, in 1956, sloot Robinson zich aan bij het team van Charly Gaul. Dat jaar werd hij achtste in de Vuelta en veertiende in het eindklassement van de Tour de France. In ’57 wordt Brian Robinson derde in Milaan-Sanremo. In 1958 bereikte hij een mijlpaal door als eerste Brit een etappe in de Tour de France te winnen.  Bovendien speelde Robinson een belangrijke rol bij het aantrekken van zijn landgenoot Tom Simpson voor zijn team in 1959. Enkele jaren later, in 1961, volgden meer etappezeges en zelfs de eindoverwinning in de Dauphiné Libéré.

brian robinsonVerwante posts