Urbain Anseeuw

  

Urbain Anseeuw werd op 5 januari 1892 geboren in Wingene. De begintijd van de wielerwedstrijden waarvan we er vandaag nog een aantal kennen. Wielrenner, dat is wat Anseeuw wil zijn. Bij de amateurs wint hij 1910 al de Ronde van Vlaanderen. In juli 2014, net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, eindigt Urbain Anseeuw als tweede in de Ronde van België. Een wedstrijd die toen nota bene nog een eendagskoers was van maar liefst 600 kilometer.

Anseeuw is van bij de start van de oorlog aan het front. Zo neemt hij deel aan de Slag bij Antwerpen. Anseeuw vlucht daarna de grens over naar het neutrale Nederland en belandt in het interneringskamp van Harderwijk. 

Om het verblijf in het kamp wat draaglijker te maken, worden er heel veel sportwedstrijden georganiseerd. Waaronder wielrennen. Op die manier kan ook Urbain Anseeuw zijn conditie onderhouden. De wedstrijden zijn niet alleen goed voor het vormpeil, maar tegelijk ook waanzinnig populair. Zo komen er op 2 oktober 1916  niet minder dan 2500 mensen naar de aan het kamp aangelegde wielerbaan om niets te missen van de Grand Prix La Belgique. Snelste over een uur is de Belg De Rijck met een gemiddelde van 29,040 km/u. In de aflossingskoers zetten Urbain Anseeuw en Jan Somers de Nederlandse concurrent op een volle ronde van 340 meter. Het succes beweegt de legerleiding om de wielerpiste uit te breiden met een heuse tribune. Zo is er in 1917 sprake van een 400 meter lange wielerpiste met tribune. 

Na de oorlog keert Anseeuw net als veel andere Belgische soldaten terug naar huis. Urbain Anseeuw kan dankzij zijn trainingen en wedstrijden in de oorlogsjaren, ‘beroepsrenner’ worden.

In 1919 wordt hij tweede in de Omloop van de Slagvelden, een herdenkingswedstrijd langs de Westelijke frontlinie van de Groote Oorlog. Op dat moment, in april 1919, is de oorlog niet eens officieel afgelopen. In datzelfde jaar trekt Anseeuw voor het eerst naar de Tour de France. Een jaar later  In 1920 rijdt hij opnieuw de Tour de France. In tegenstelling tot zijn schoonbroers Lucien, Marcel, Jules et Cyriel Buysse rijdt het de Tour nooit uit. Eveneens in 1920 haalt hij  met een achtste plek zijn beste ereplaats in de Ronde van Vlaanderen. Na 1924 stopt Anseeuw met koersen en wordt naast wielercoach ook nog bouwer van zijn eigen fietsenmerk.

Hij blijft zijn eigen fietsen maken in Aalter waar hij op 9 maart 1962 overlijdt.

urbain anseeuw



Verwante posts