Félicien Vervaecke

  

Félicien Vervaecke geboren op elf maart 1907 in het West-Vlaamse Dadizele. Félicien Vervaecke werd drie keer derde en één keer tweede in het algemene klassement en won twee keer de bergtrui in Le Tour de France.

Félicien Vervaecke hielp in de 29ste editie van de Tour, deze van 1935 een andere Belg aan de eindzege. Dankzij het harde werk van onder meer Félcien Vervaecke konden de mannen van Alcyon-Dunlop hun ploeggenoot Romain Maes aan de overwinning helpen.

In de Tour de France van 1936 werd Félcien Vervaecke derde. Vervaecke levert weer beulwerk in de bergen. In de tweede Alpenetappe, van Grenoble naar Briançon. Kind van de rekening is de Fransman Maurice Archambaud. Het tempo van de Belgen Sylvère Maes en Félicien Vervaecke doen hem zijn gele trui verliezen. Félicien Vervaecke krijgt echter 11 minuten straftijd. Na een lekke band springt hij op een fiets met versnellingsapparaat. Hoewel ze dus al bestonden, waren ze nog niet toegelaten in wedstrijd. Maes koos het hazenpad en werd de rest van de Ronde niet meer bedreigd. Félicien Vervaecke werd derde in Parijs op bijna een halfuur van Maes.

In 1938 is Félicien Vervaecke het dichtst bij een eindoverwinning in de Ronde van Frankrijk. Vervaecke belet in de etappe naar Luchon niemand minder dan Gino Bartali om het geel te pakken. In de koninginnerit zet Bartali de puntjes op de i. Met doortochten over onder meer de de Vars en de Izoard rijdt hij Félicien Vervaecke op twintig minuten. Bartali wint met dat verschil op Vervaecke de Tour de France.

Na z’n carrière begon Félicien Vervaecke een fietsenzaak in Brussel en werd hij de eerste mecanicien, verzorger en raadsman van Eddy Merckx
Verwante posts