WK wielrennen Mendrisio 1971

  

Het WK wielrennen ging in negentieneenenzeventig door in de Zwitserse stad Mendrisio. Het was meteen ook de zevende maal dat het land van kaasfondue, zakmessen en horloges, het wereldkampioenschap wielrennen op de weg mocht organiseren.

Bij de ‘beroepsrenners’ wint Eddy Merckx de wegrit. Hij haalt het in een spurt met twee van de Italiaan Felice Gimondi. De Fransman Cyrille Guimard vervolledigt met meer dan een minuut achterstand op beide heren, het podium. Hiermee volgt Eddy Merckx Jean-Pierre Monséré op als wereldkampioen. Monséré was een jaar eerder de beste in Leicester. Voor Merckx is het zijn tweede wereldtitel bij de profs. Vier jaar eerder, op het wereldkampioenschap wielrennen van negentienzevenenzestig in het Nederlandse Heerlen, werd hij al eens wereldkampioen voor de Nederlander Jan Janssen.

In Mendrisio wordt Régis Ovion in negentieneenenzeventig wereldkampioen bij de amateurs. Hij haalt het van Freddy Maertens. José-Luis Viejo maakt het podium compleet. Bij de dames toont ene Anna Konkina uit de toenmalige Sovjet-Unie zich de beste in de massaspurt.

Op het WK wielrennen Mendrisio tweeduizendennegen wordt Cadel Evans wereldkampioen. Frank Vandenbroucke zegt na de aankomst op basis van het vrij modeste zegebaar van Evans, dat de Australiër moet leren genieten.
Verwante posts