WK Leicester 1970: Jempi Monseré verschalkt alle gevestigde waarden

  

Het profwereldkampioenschap in Leicester vond plaats op zondag 16 augustus 1970 in Leicester en strekte zich uit over een afstand van 271,960 kilometer. Van de 95 gestarte professionals wisten 69 de race te voltooien. Een opmerkelijke triomf kwam van de jonge Belgische debutant Jean-Pierre Monseré, die het jaar daarvoor nog als tweede eindigde in het wereldkampioenschap voor amateurs.

Tijdens de wedstrijd ontstond er op 50 kilometer van de finish een aanval toen de Italiaan Felice Gimondi samen met Alain Vasseur versnelde. Ondanks zijn betrokkenheid bij eerdere ontsnappingspogingen, besloot Monseré dit keer niet mee te springen. Pas nadat Eddy Merckx aangaf dat de race zou worden beslist als Monseré niet meeging, zette hij de achtervolging in. Samen met hem sloegen ook Leif Mortensen, Les West en Charly Rouxel op de vlucht. Op het plaatselijke circuit kwamen ze nog meer landgenoten tegen in de achtervolging, namelijk Frans Verbeeck en Walter Godefroot, vergezeld door Franco Bitossi.

Bij de finish van de race probeerde Gimondi een akkoord te bereiken met Monseré. Hij bood aan de sprint voor de Italiaanse favoriet aan te trekken in ruil voor een aanzienlijk bedrag, geschat op ongeveer €12.500. Monseré weigerde echter deze aanbieding. In de laatste kilometers deed Gimondi een poging om weg te springen van de kopgroep, maar Mortensen bracht de groep weer bij elkaar. Op het moment dat twee Franse renners de leiding hadden, lanceerde Monseré zijn eigen aanval. Hij had naar het wereldkampioenschap gebracht met een som van 500.000 Belgische frank, die hij in de finale mocht inzetten, dankzij zijn ploegleider Paul Claeys. De twee Fransen vertraagden de reactie van de achtervolgers, waardoor Monseré solo naar zijn allereerste wereldtitel reed.

Enkele seconden later kwamen Leif Mortensen en de Italiaanse kopman Felice Gimondi over de finish, respectievelijk als tweede en derde. De beste Nederlander in de race was Gerard Vianen, die de tiende plaats behaalde.

Jean-Pierre Monseré, ook bekend als “Jempi”, vestigde zich als de jongste wereldkampioen bij de profs sinds Karel Kaers, die in 1934 de titel won. Tragisch genoeg zou Monseré in maart van het volgende jaar omkomen tijdens een race in Retie, terwijl hij de regenboogtrui droeg.
Verwante posts