Jean Stablinski

  

Jean Stablinski geboren op eenentwintig mei negentientweeëndertig in Thun-Saint-Amand als Jean Stablewski. De Franse-Pool wordt later tot Fransman genaturaliseerd. Op zijn veertien gaat hij in de steenkoolmijn van Wallers werken. Zijn vader is net overleden en hij wordt een belangrijke kostwinner voor het gezin. Deze meesterknecht kent twee grote meesters. Eeerst rijdt hij in dienst van vijfvoudig Tour-winnaar Jacques Anquetil. Daarna rijdt Jean Stablinski voor Rudi Altig. In zijn loopbaan als beroepsrenner tussen negentiendrieenvijftig en negentienachtenzestig treedt hij ook een paar keer meer dan uit de schaduw van deze toprenners.

Zo wint Jean Stablinski diverse grote wedstrijden:

  • Ronde van Spanje
  • Wereldkampioen in negentientweeënzestig in Salò (Italië)
  • Parijs-Brussel
  • Amstel Gold Race
  • .

Stablinski won diverse grote wedstrijden. Stablinski wint in zijn loopbaan onder meer de Ronde van Spanje. Bovendien wordt hij in 1962 wereldkampioen. Het WK gaat door in het Italiaanse Salò aan het Gardameer. Een plek die topfavoriet Rik Van Looy zeer goed kent. Samen met enkele ploeggenoten komt hij er al jaren trainen tijdens de wintermaanden. De grote uitdager van Van Looy op dit WK is niemand minder dan de Tourwinnaar Jaacques Anquetil. Of in een bredere context een strijd tussen de St-Raphaëlploeg van Anquetil en de Flandria-Faema-formatie van Rik Van Looy. Het is uiteindelijk de Fransman Jean Stablinski die solo naar de overwinning rijdt. De wereldtitel was zo voor een ‘Rapha-boy’. De tweede op dat WK, de Ier Seamus Elliott, was ook een ploegmaat van Anquetil. Faema moest tevreden zijn met de zesde plek van Huub Zilverberg als dichtste ereplaats. De grote groep met Anquetil en Van Looy komen binnen op vier minuten van de wereldkampioen Stablinski.

Daarnaast won Jean Stablinski nog diverse klassiekers, zoals Parijs-Brussel en de allereerste Amstel Gold Race.

Verder zal Jean Stablinski twaalf keer deelnemen aan de Ronde van Frankrijk. Jean Stablinski zal etappes winnen in de drie grote rondes. Later zal hij als ploegleider ook grote ronderenners ontdekken zoals Lucien Van Impe en Bernard Hinault.

Stablinski is ook bepalend geweest voor hoe we de Helleklassieker Paris-Roubaix vandaag kennen. Hij kende nog een ‘mooie’ kasseistrook vlakbij de koolmijn in Wallers. Stablinski tipt de organisatie in negentienachtenzestig over deze kasseistrook. Zo kennen we sindsdien Het Bos van Wallers-Arenberg als een ijkpunt en door vele renners gevreesde passage in La Pascale.

Jean Stablinski overlijdt op tweeëntwintig juli tweeduizendenzeven.
Verwante posts