Boek Omloop van de Slagvelden

  

Mijn ganse avontuur is gestart met het boek Omloop van de Slagvelden. Dit boek van Frank Becuwe verscheen in 2013 bij het Davidsfonds. Ik ontdekte het en kocht het datzelfde jaar op de Boekenbeurs in Antwerpen. Het vertelt het relaas van een rittenwedstrijd die in 1919 langs het Westelijke front van de Groote Oorlog georganiseerd werd. 87 renners kwamen aan de start. Over een traject van zo’n 2000 km reden de renners doorheen Frankrijk, Luxemburg en België. Frank Becuwe wisselt in het boek op een heel vlotte manier het relaas van de rittenwedstrijd af met dat van de veldslagen die er zich in de jaren voordien hadden afgespeeld.

Dit werk is een absolute aanrader voor elke wielerliefhebber met een hart voor onze geschiedenis en een zwak voor leuke anekdotes en sterke verhalen. Lees op onze website meer over de Omloop van de Slagvelden 1919.

Van zodra ik het had uitgelezen, wist ik het. Als dit in 2019 georganiseerd zou worden, dan nam ik deel. Een evenement waarop voor mij twee passies samenkomen. De kleine verhalen in de recente wereldgeschiedenis aan de ene kant en de passie voor de fiets aan de andere kant. Voor het vertellen van de verhalen ben ik actief als gids. Zo gids ik met heel veel passie mensen doorheen mijn prachtige kustdorp De Haan. Ik vertel hen over de rijke geschiedenis en ontdek samen met hen de leuke plekken. Daarnaast ben ik ook gids in het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde, het kloppend hart van de koers in Vlaanderen. Ik vertel niet alleen graag wielerverhalen, ik schrijf ze ook neer.

Bovendien ben ik ook een fervente fietser. Ik fiets van kleinsaf en reed als tiener wel regelmatig eens een vijftig of 100km, maar ook niet meer dan dat. Tot ik in 2010 het plan had opgevat om de Ronde van Vlaanderen te fietsen. Na Vlaanderens Mooiste kwamen met Milaan-Sanremo en Paris-Roubaix twee andere monumenten erbij. Ik had de smaak te pakken en ook semi-klassiekers zoals Gent-Wevelgem en Omloop het Nieuwsblad kwamen erbij.

Het was voor mij duidelijk dat ik hield van die lange afstanden. Het uren afzien tijdens winterse trainingstochten, het verleggen van grenzen. Noem me gerust een yogasnuiver zonder matje.

Begin 2018 was Frank Becuwe in het kader van het herwaarderingsplan voor de Concessiewijk in De Haan bij de erfgoedcel van de gemeente op bezoek. Zo kreeg ik te horen dat de tocht zou georganiseerd worden. Ik kreeg een url door waarop alles te vinden zou zijn. De website was nog niet actief, maar inschrijven kon al. Zo was ik meteen de eerste ingeschrevene voor de Omloop van de Slagvelden, editie 2019
Verwante posts